Τουρκικό Ναυτικό: Τέλος εποχής για τη TCG Muavenet

Το δρόμο για τις ακτές της Σμύρνης πήρε το σκάφος της τουρκικής φρεγάτας TCG Muavenet. Στο τέρμα του πλου το αναμένει το διαλυτήριο στην Αλιάγκα, στην περιοχή της Σμύρνης.

Πρόκειται για την 42 φρεγάτα της κλάσης Knox του αμερικανικού Ναυτικού, η οποία εισήλθε αρχικά σε υπηρεσία στις 17 Νοεμβρίου 1973 (ανήμερα του Πολυτεχνείου!) ως FF-1093 USS Capodano. Αποσύρθηκε περίπου 20 χρόνια αργότερα (30 Ιουλίου 1993) και μεταβιβάστηκε στην Τουρκία υπό καθεστώς χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing) μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2002 οπότε και πωλήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος. Ήταν μάλιστα η πρώτη φρεγάτα της κλάσης από τις οκτώ που μεταβιβάστηκαν συνολικά.

Σε υπηρεσία στο τουρκικό Ναυτικό η κλάση μετονομάστηκε σε Tepe, η δε συγκεκριμένη φρεγάτα έλαβε την ονομασία TCG Muavenet F 250. Η παραχώρηση της θεωρήθηκε ως αντικατάσταση του αντιτορπιλικού – ναρκοθέτιδας DM 357 TCG Muavenet (πρώην USS Gwin DM 33), το οποίο κατά τη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης «Display Determination 1992» είχε πληγεί κατά λάθος από δύο κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος RIM-7 Sea Sparrow που εκτοξεύθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Saratoga CV 60.

Τα βλήματα προσέκρουσαν στη γέφυρα του τουρκικού πλοίου και κατέστρεψαν το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε νεκροί (συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου) και πολλοί τραυματίες (μεταξύ των οποίων το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών).