Τουρκική επιτυχία στα ενεργειακά του Αφγανιστάν…

Εκτοπίζοντας συνολικά 70 αντίπαλες υποψηφιότητες, η εταιρία της Τουρκίας, κατόρθωσε και απέσπασε συμβόλαιο για την εξόρυξη χρυσού, σε κοίτασμα που καλύπτει χίλια τετραγωνικά μέτρα στο Αφγανιστάν. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO επικράτησε σε τέσσερις πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, και για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται να επενδύσει στη χώρα σε πρώτη φάση, το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στους διαγωνισμούς για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, οι Τούρκοι κατέβηκαν στον διαγωνισμό μαζί με την Kuwait Energy, τη Dragon Oil και τον όμιλο Afghan Ghazanfer Group. Η περιοχή βρίσκεται στο Βόρειο Αφγανιστάν και τα κοιτάσματα υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο βαρέλια.

Στο Αφγανιστάν όμως ο Γιλντίζ βρέθηκε και για άλλη δουλειά, το να συμφωνήσει για τη συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αξιοποιώντας τα πλούσια υδάτινα αποθέματα της χώρας. Η τουρκική πλευρά αξιολογούν τα κοιτάσματα ύδατος της χώρας, με σκοπό να βρουν τον καταλληλότερο τρόπο να συμμετάσχουν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.