Τουρκικές κορβέτες Ada (Milgem) για τη Σαουδική Αραβία;

Την ανάθεση σύμβασης στην Τουρκία για τη ναυπήγηση πέντε κορβετών τύπου Ada (MILGEM) αναμένεται να ανακοινώσει η Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2017 που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από 9 έως 12 Μαΐου 2017.

Εφόσον η είδηση επαληθευθεί, τότε θα πρόκειται για σημαντική εξαγωγική επιτυχία της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας που θα επεκτείνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά και στην κατηγορία πλοίων επιφανείας μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης ενδιαφέρον για την προμήθεια κορβετών τύπου Ada έχει εκδηλώσει και το Πακιστάν. Η ασιατική χώρα ενδιαφέρεται για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών του τύπου εκ των οποίων οι τρεις θα ναυπηγηθούν σε ναυπηγεία του Πακιστάν.

Επειδή το Πακιστάν έχει και αυτό εκφράσει ενδιαφέρον για τα εν λόγω πλοία, ενώ δυνάμεις της συμμετέχουν στην πολεμική περιπέτεια της Υεμένης, με τον πρώην αρχηγό των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων να ηγείται πολυεθνικής δύναμης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να πρόκειται για την πακιστανική παραγγελία, για την οποία θα πληρώσει το βασίλειο των Σαούντ, όπως έχει κάνει στις περιπτώσεις άλλων χωρών που συνεργάζονται… Ίδωμεν.

Μη διαθέτοντας ναυπηγικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, ίσως παραχωρεί στο Πακιστάν τη ναυπήγηση ως αποζημίωση για τις υπηρεσίες του. Αυτό είναι ένα δεύτερο ενδεχόμενο, ίσως πιο ορθολογικό οικονομικά. Το δε Πακιστάν θα τοποθετήσει αργότερα παραγγελία και θαναυπηγήσει όλα τα πλοία σε δικά του ναυπηγεία.


Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις της Τουρκίας (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri) επιχειρούν σήμερα δύο κορβέτες τύπου Ada, τις F-511 Heybeliada (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία) και F-512 Büyükada, ενώ η τρίτη, που φέρει την ονομασία F-513 Burgazada, καθελκύστηκε στις 18 Ιουνίου 2016 και προβλέπεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2018.

Υπό ναυπήγηση βρίσκεται και η τέταρτη κορβέτα του τύπου, που φέρει την ονομασία F-514 Kinaliada, η τρόπιδα της οποίας τοποθετήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2015 και προβλέπεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2019. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η Τουρκία θα εντάξει σε υπηρεσία 12 κορβέτες του τύπου.