Τουρκία: Τώρα θυμήθηκαν να δικάσουν τον Εβρέν!

Με 30 χρόνια καθυστέρηση και πλέον, οι ισλαμιστές της Τουρκίας στήνουν δίκη – παρωδία για έναν άνθρωπο 94 ετών! Εγκλήματα κατά του κράτους κατηγορούνται ότι διέπραξαν ο Τούρκος στρατηγός εν αποστρατεία Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που έκανε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 και μετέπειτα πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς επίσης και ο τότε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια.

Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε το κατηγορητήριο σε βάρος τους, που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δίκης. Σε περίπτωση καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων. Την περασμένη εβδομάδα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο ειδικός εισαγγελέας Χουσεΐν Γκιορουσέν ανακοίνωσε ότι ο ειδικός ανακριτής που ερευνούσε την υπόθεση παραπέμπει σε δίκη τόσο τον Εβρέν όσο και τον Σαχίνκαγια και προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο 94 ετών σήμερα Κενάν Εβρέν, αφού παρέμεινε επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος μέχρι το 1983, έγινε στη συνέχεια ο 7ος πρόεδρος της Τουρκίας.