Τουρκία: Παρέμβαση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζγκιόκ

Την ενόχλησή του για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του προηγούμενου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, εξέφρασε ο πρώην αρχηγός, στρατηγός Χιλμί Οζγκιόκ με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Cumhuriyet»,προειδοποιώντας ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε σοβαρή πόλωση ανάμεσα στους θεσμούς του τουρκικού κράτους.

Ο στρατηγός Οζγκιόκ θεωρείται ένας από τους πιο «πολιτικούς» αρχηγούς, καθώς διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τους Ισλαμιστές, ενώ απέφευγε να προκαλεί τριβές με τους πολιτικούς, κεμαλιστές ή ισλαμιστές, παρότι ο κεμαλισμός στις μέρες του ήταν απόλυτα κυρίαρχος.

Ο στρατηγός ζήτησε την αποφυλάκιση του στρατηγού Μπασμπούγ μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, προφανώς ως μέτρο εκτόνωσης της έντασης. Στο δημοσίευμα που παρουσιάζει τις δηλώσεις Οζγκιόκ, γίνεται αναφορά και για σύγκρουση του προέδρου Απντουλάχ Γκιουλ με το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου είναι ηγετικό στέλεχος, γύρω από το ζήτημα ποιο δκαστήριο θα πρέπει να δικάσει τον Μπασμούγ, ενώ ο πρωθυπουργός ΕΡντογάν φέρεται ενοχλημένος από την απόφαση της Δικαιοσύνης να μην τον αφήσει ελεύθερο υπό όρους.