Τουρκία: Νέες συλλήψεις για τη «Βαριοπούλα»!

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή για τη σύλληψη του διοικητή των στρατιωτικών ακαδημιών της Τουρκίας, στρατηγού Μπιλγκίν Μπαλανλί, έπειτα από πολύωρη κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή. Η σύλληψη έγινε με την κατηγορία της συμμετοχής στο σχέδιο «Βαριοπούλα». Μαζί του συνελήφθη και ο επιτελής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών συνταγματάρχης Χακάν Μπουγιούκ.

Τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση προήλθαν από την ανάλυση κειμένων, βίντεο, ψηφιακού υλικού κτλ, τα οποία ανέφεραν τα σχέδια που θα έπρεπε να ακολουθηθούν αν αποτύγχανε το πραξικόπημα. Στην ανάκριση του περασμένου Σαββάτου είχαν κληθεί 80 εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παράλληλα, και μετά τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση που προηγήθηκε στην Τουρκία, ο εισαγγελέας κάλεσε για κατάθεση τους επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1980. Τον στρατηγό Κενάν Εβρέν, που ήταν αρχηγός γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, και τον πτέραρχο Ταχσίν Σαχίνκαγια που ήταν ο αρχηγός της αεροπορίας. Πριν τη συνταγματική αλλαγή υπήρχε ρήτρα σύμφωνα με την οποία δεν επιτρεπόταν να διωχθούν ποινικά οι πραξικοπηματίες.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με το πραξικόπημα του 1980, 650.000 πολίτες συνελήφθησαν και 230.000 δικάστηκαν σε στρατιωτικά δικαστήρια. 517 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο, 50 εκ των οποίων με απαγχονισμό. 14.000 πολίτες έχασαν την υπηκοότητά τους και 30.000 έφυγαν στο εξωτερικό ως εξόριστοι. Οι θάνατοι συνεχίστηκαν και σε όσους φυλακίστηκαν. 300 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Οι 171 από τα βασανιστήρια των αρχών ασφαλείας και 14 από ασιτία κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας!