Τουρκία: Βάλτε και δύο πλοία λογιστικής υποστήριξης…

Το τουρκικό Ναυτικό προγραμματίζει την προμήθεια δύο πλοίων λογιστικής υποστήριξης – εφοδιασμού για τον Στόλο, με το ένα να κινείται, που αλλού, στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αμφότερες περιοχές με βαρύνουσα και αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία για τη γειτονική χώρα.

Το σχετικό ρεπορτάζ το διαβάσαμε στη «Χουριέτ» και φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου Τούρκου στρατιωτικού συντάκτη, Ουμίτ Εγκινσόι, ο οποίος εργάζεται και για την αμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Defense News». Ο Εγκινσόι γενικά υιοθετεί μετριοπαθείς θέσεις, ενώ οι αναλύσεις που δημοσιεύει κατά καιρούς για θέματα άμυνας και στρατηγικής έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του έγκυρου συναδέλφου, το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) έλαβε στις 19 Δεκεμβρίου τις προτάσεις από τα 12 μεγαλύτερα ναυπηγεία της Τουρκίας και πλέον βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των προτάσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, η ναυπήγηση των δύο αυτών πλοίων δεν θεωρείται και ως πολύ δύσκολη δουλειά. Λογικό είναι αν αναλογιστεί κανείς τις ναυπηγήσεις που έχουν φέρει σε πέρας τα τουρκικά ναυπηγεία τα τελευταία χρόνια.

Τα πλοία αυτά θα έχουν μεγάλο τμήμα μεταφοράς καυσίμων ώστε να εφοδιάζουν τα πλοία του τουρκικού στόλου, καθώς επίσης θα πρέπει να ενσωματώνουν υπερσύγχρονα συστήματα επικοινωνιών, τα οποία θα κατασκευάσει η Aselsan. Το κόστος ενός εκάστου πλοίου αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατομμύρια δολάρια.