Τουρκία: Επικοινωνιακά κόλπα με το Αρμενικό

Ο Υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου της Τουρκίας, Χαγιατί Γιαζιτζί, εγκαινίασε εχθές το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο που στεγάζεται εντός της αρμενικής εκκλησίας Βορτβότς Βοροντμάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που ήταν η Κωνσταντινούπολη τον περασμένο χρόνο. Με αυτήν την ευκαιρία δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις καθαρά «επικοινωνιακού» (προπαγανδιστικού) χαρακτήρα για την στάση της Γαλλίας.

Ανέφερε ότι είναι λάθος να κρίνονται οι Τουρκο – Αρμενικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιας σύντομης περιόδου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου… Συμπλήρωσε το ακόμα πιο αστείο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ηλικίας 1.000 ετών, ότι οι Αρμένιοι ήταν «νομοταγείς» πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων μέχρι τον 20 αιώνα.

Συνέχισε λέγοντας ότι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που την χαρακτήρισε ως τα γεγονότα του 1915, η στάση της Τουρκίας βασίζεται σε… επιστημονικά στοιχεία, σε αρχεία και ακαδημαϊκές έρευνες. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το πιο σωστό πράγμα θα ήταν να αφήσουν το ζήτημα στους Ιστορικούς των δύο χωρών και πως τα Κοινοβούλια δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως δικαστήρια.