Τουρκία: Ακύρωση επίσκεψης Πούτιν μέσα σε όλα…

Σοβαρές τριβές δημιούργησε το θέμα της εξαναγκαστικής προσγείωσης του συριακού αεροσκάφους σε τουρκικό αεροδρόμιο, από μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα – Δαμασκός. Η προσγείωσή του έγινε, όπως αναφέρουν οι Τουρκικές Αρχές, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για μεταφορά όπλων εντός του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, αντέδρασε για την όλη ενέργεια και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των 17 Ρώσων επιβατών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, καμία ρωσική υπηρεσία δεν ενημερώθηκε επίσημα για το συμβάν και πως έγινε γνωστό από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τελικά δεν βρέθηκαν όπλα ή άλλα οπλικά συστήματα στο αεροσκάφος, το οποίο αφέθηκε τελικά να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη συριακή πρωτεύουσα. Εντούτοις, κάποια τμήματα του φορτίου του κατασχέθηκαν από τις τουρκικές υπηρεσίες, χωρίς, όμως, να δοθούν λεπτομέρειες για τι περιείχαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, η μη έλευση του Βλ. Πούτιν δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν του αεροσκάφους. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πετκόφ, δήλωσε πως η ημερομηνία επίσκεψης δεν ήταν η τελική και πως δεν έχει ακυρωθεί.