Τουρκία: Έτοιμο το ραντάρ του ΝΑΤΟ, αντιδρά το Ιράν

Την ερχόμενη εβδομάδα, πριν την είσοδο του νέου έτους, πρόκειται να λειτουργήσει το ραντάρ της, λεγόμενης, ΝΑΤΟϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας» το οποίο θα βρίσκεται στην Τουρκία, στην περιοχή της Μαλάτιας.

Η Τουρκική πλευρά «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» πως το συγκεκριμένο σύστημα είναι καθαρά «αμυντικό» στην φύση του και δεν στρέφεται κατά του Ιράν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργήσει επιχειρησιακά μόνο μετά το τελικό «οκ» από την Ατλαντική συμμαχία, το οποίο θα επικυρώσει την διμερή συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία. Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα, ΝΑΤΟική επιτροπή επιφορτισμένη με το συγκεκριμένο καθήκον πρόκειται να εξετάσει και να εγκρίνει τη συμφωνία, με συνέπεια να δώσει την άδεια της έναρξης λειτουργίας της εγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται, πως η διμερής συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχει ήδη συνομολογηθεί και προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, τύπου ΑΝ/ΤΡΥ-2 (Χ-band) στην περιοχή Κιουρετσίκ της Μαλάτιας.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσπαση 50 μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις, ενώ αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μεταβεί στην Γερμανία, στο έδρα της διοίκησης της αντιπυραυλικής ασπίδας, όπου και θα έχει πρόσβαση στην «εικόνα» του ραντάρ που θα λειτουργεί στη χώρα του.

Το Ιράν από τη πλευρά του έχει υπογραμμίσει πως εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως επιθετική ενώ, όπως οι φίλοι του «www.defence-point.gr» γνωρίζουν, υπήρξαν και δηλώσεις από την στρατιωτική ηγεσία της Τεχεράνης πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση πρόκειται να στοχοποιηθεί και καταστραφεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Τεχεράνης, δήλωση η οποία διαψεύσθηκε αμέσως μετά από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Και ενώ τα «πιόνια» στην Ανατολική Μεσόγειο κινούνται έτσι ώστε να λάβουν και τις καλύτερες θέσεις πριν την έναρξη του δράματος, η Άγκυρα όλο και περισσότερο ολισθαίνει προς μία επικίνδυνη ατραπό, όπου προσπαθεί να συμβιβάσει τις τοπικές και περιφερειακές της φιλοδοξίες, τις τοπικές της συμμαχίες, με την παραδοσιακή δυτικότροπη κληρονομία την οποία έφερε ο Κεμαλισμός, με στόχο να έχει «και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον…