Τεράστια τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου…

Αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς. Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Τόμιτς είπε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο «Ταμάρ», όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, όσο και στο «Αφροδίτη», έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο «Λεβιάθαν», που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο ‘12’ της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο κ. Τόμιτς.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της εταιρείας, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μπορεί, πρόσθεσε, να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή. Η περιοχή στο Βασιλικό, συνέχισε, είναι ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο. Ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.