Τέλος η «Ασπίδα του Ευφράτη» για την Τουρκία …εις άλλα

Λίγες ώρες προτού αφιχθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία, οι οικοδεσπότες του επιφύλασσαν μια ακόμη έκπληξη, με τη μορφή μιας κίνησης που ανακατεύει την τράπουλα, η οποία πιθανόν να ήταν σχεδιασμένη για να πιάσει απροετοίμαστο των επισκέπτη…

Η κίνηση αυτή δεν είναι άλλη από την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της επιχείρησης «Ασπίδας του Ευφράτη» (Euphrates Shield) που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, η δε ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο οποίος βέβαια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη διενέργεια περισσότερων διασυνοριακών επιδρομών σε συριακό έδαφος.

Για τον Γιλντιρίμ η επιχείρηση ήτα απόλυτα επιτυχής και γι’ αυτό ολοκληρώνεται. Οποιαδήποτε νέα επιχείρηση ήθελε διοργανώσει η Τουρκία, θα δοθεί νέο όνομα. Σύμφωνα με τους Τούρκους που δεν ανακοίνωσαν ποτέ τον αριθμό των δυνάμεων που έλαβαν μέρος, κατόρθωσαν να καθαρίσουν από αντάρτες μια περιοχή – ζώνη ασφαλείας πλάτους 100 χιλιομέτρων περίπου, απώθησε τους μαχητές του ISIS.

Βασικός στόχος όμως ήταν να περιοριστούν οι δυνάμεις του κουρδικού YPG ανατολικά του Ευφράτη, ώστε να μην περάσουν δυτικά επιδιώκοντας να ενοποιήσουν τα επιμέρους καντόνια υπό κουρδικό έλεγχο, δημιουργώντας ένα πρόπλασμα κρατικής οντότητας, κάτι θεωρούμενο ως «κόκκινη γραμμή» των τουρκικών στρατευμάτων.

Οι Τούρκοι, εν όψει της επίσκεψης Τίλερσον, προσπαθούν να «γεμίσουν» τη διαπραγματευτική «φαρέτρα» για να αποσπάσουν ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς, οπότε η ανακοίνωση λήξης της επιχείρησης, θα μπορούσε είτε να είναι έκφραση δυσαρέσκειας, είτε κατευνασμός των Αμερικανικών φόβων.

Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση να πρόκειται για ένα μήνυμα του είδους, «μην βασίζεστε σε μας για τον πόλεμο αφού αδιαφορείτε για τις ευαισθησίες μας», είτε μήνυμα καθησυχασμού των φόβων των Αμερικανών μην κινηθούν οι Τούρκοι κατά των Κούρδων. Παριστάνοντας το «καλό παιδί», ευελπιστείς σε μια λογική τελική διευθέτηση που θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες σου…