Σφαγή Σρεμπρένιτσα: Η Ολλανδία υπεύθυνη για θανάτους

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ολλανδία είναι υπεύθυνη για τους θανάτους τριών Μουσουλμάνων μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιδίκαση αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

Την περίοδο του πολέμου, η Σρεμπρένιτσα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και θεωρούνταν ασφαλής περιοχή, με την προστασία να την έχουν αναλάβει οι Ολλανδοί κυανόκρανοι. Οι τρεις νεκροί εκτελούσαν εργασίας στην ολλανδική βάση κι ο ένας ήταν μεταφραστής.

Την αγωγή κατά του ολλανδικού κράτους κατέθεσαν οι συγγενείς τους και σύμφωνα με την απόφαση, η μονάδα των Ολλανδών κυανοκράνων, αποκαλούμενη και DutchBat, δε θα έπρεπε να τους είχε επιτρέψει να φύγουν εκτός βάσης ή να πέσουν στα χέρια των Σέρβων της Βοσνίας, αφού ήδη γνώριζαν τα όσα διαδραματίζονταν στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση είναι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν είναι δεσμευτική συνολικά για το ρόλο των Ολλανδών κυανοκράνων στην προστασία της πόλης.

Το ολλανδικό κράτος έχει βρεθεί πολλές φορές κατηγορούμενο σε δικαστήρια, αλλά πάντα υποστήριζε ότι ο ΟΗΕ είχε εγκαταλείψει την μονάδα κυανοκράνων τους, μη παρέχοντάς τους εναέρια υποστήριξη. Αυτήν την περίοδο, η οργάνωση «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» έχουν καταθέσει αγωγή κατά της Ολλανδίας.