Συμφωνία Ρωσίας και Λευκορωσίας για προμήθεια Su-30

Σε καταρχήν συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-30 Flanker έχουν καταλήξει Ρωσία και Λευκορωσία, με στόχο την ενίσχυση του οπλοστασίου και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας της δεύτερης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, υποστράτηγο Ίγκορ Λοτλένκοφ, τα μαχητικά προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα MiG-29 Fulcrum που αξιοποιεί επιχειρησιακά η Αεροπορία της Λευκορωσίας, τα οποία έχουν φθάσει στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου. Τα μαχητικά η Λευκορωσία τα κληρονόμησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η προμήθεια αποτελεί τμήμα ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Αεροπορία της Λευκορωσίας έχει αρχίσει να παραλαμβάνει από τους Ρώσους εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Yakovlev Yak-130 Mitten τα οποία παρήγγειλε το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία έχει δώσει στη Λευκορωσία προηγμένα οπλικά συστήματα όπως αντιαεροπορικά – αντιβαλλιστικά τύπου S-400 Triumf (SA-21 Growler κωδικοποίηση ΝΑΤΟ), S-300 (SA-10 Grumble) και αντιαεροπορικά Tor-M2E (SA-15D Gauntlet).


Η Ρωσία επίσης διατηρεί μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα στην αεροπορική βάση «Baranovichi» όπου σταθμεύουν 18 μαχητικά τύπου Sukhoi Su-27 Flanker, ενώ ο αριθμός των μαχητικών της ρωσικής Αεροπορίας στη βάση αναμένεται φέτος να αυξηθεί.

Η Λευκορωσία που αποτελεί ένα είδος «χώρας-μαξιλαριού» (buffer zone) ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, εξαρτάται μονοσήμαντα από τη Ρωσία για τον εξοπλισμό των ενόπλων της δυνάμεων και γενικότερα για την άμυνά της, παρότι επιθυμεί να διατηρεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο σχέσεων με τη Δύση.

Αυτό φαίνεται από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος όταν οι σχέσεις με τη Δύση είναι τεταμένες, αποκαλείται ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης…