Συμφωνία-έκπληξη της Cosco (Πειραιάς) με τις HP & ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μέσω του λιμανιού του Πειραιά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕΣ θα γίνεται η μεταφορά μέρους των προϊόντων της Hewlett Packard (HP) προς την Ευρώπη με τον στόλο της Cosco και την προώθησή τους στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι τρεις εταιρίες.

Η πολυεθνική COSCO στρέφεται προς τον Πειραιά εγκαταλείποντας τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, αξιοποιώντας την επένδυση που έχει κάνει (να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι που έχουν στραφεί εναντίον της…), ο Πειραιάς μετατρέπεται σε «σημείο εισόδου» για την HP στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που συνεπάγεται και φορολογικά οφέλη για τη χώρα, ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια…

Η σημασία, συμβολική και ουσιαστική της συμφωνίας φαίνεται και από το ότι ο πρωθυπουργό, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρών, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωνστήο Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνστή Μουσουρούλη. Ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού:

«Θέλω να πω ότι η σημαντική συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

»Να το πω διαφορετικά, το λιμάνι θα βοηθάει το τρένο και το τρένο θα βοηθάει το λιμάνι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια εξέλιξη σημαντική, γιατί δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του λιμανιού και του τρένου. Το τρένο, επομένως, θα μας δώσει αυτή τη δύναμη και το λιμάνι το ίδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα, φιλική στις επενδύσεις. Και μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης, προφανέστατα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

»Πιστεύω ότι η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, όταν η παραγωγική της μηχανή εκσυγχρονίζεται δυναμικά, όπως δείχνει αυτή η σημαντική απόφαση που πήραν αυτοί οι τρεις εταίροι μεταξύ τους. Και όπως πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης που μπορεί να κερδίσει συμμάχους επιχειρηματικούς, αγορές επιχειρηματικές, προκειμένου να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί. Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο υπουργούς και τους εκπροσώπους των εταιρειών, που δίνουν αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».