Στρατιωτικό ε/π UH-1H Huey συνετρίβη, γλίτωσε αρχιλοχίας

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 2) Καταρχήν ενδείξεις για το δυστύχημα με το UH-1H, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο UH-1H Huey συνετρίβη όταν χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ, τον μεγάλο «αντίπαλο» των ελικοπτέρων, έναν θανάσιμο κίνδυνο. Εάν επαληθευθεί η πληροφορία, τότε υποχωρεί το σενάριο της κακής λειτουργίας κάποιου μέρους του ελικοπτέρου (π.χ. κινητήρας) που να οδήγησε στο δυστύχημα.

Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί ο ταχύς εντοπισμός έγινε από συνεργείο της ΔΕΗ, το οποίο προφανώς κινητοποιήθηκε επειδή η πρόσκρουση στα καλώδια θα προκάλεσε προβλήματα ηλεκτροδότησης, το οποίο εντοπίστηκε άμεσα από τα κέντρα ελέγχου δικτύου της επιχείρησης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν τηλεφωνήματα στις αρχές που έδιναν μια ιδέα για το που είχε ανακύψει πρόβλημα (δεν γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο).

Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το μοιραίο ελικόπτερο παρέλαβε τους επιτελείς της Α’ Στρατιάς από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Δέκα λεπτά αργότερα χάθηκε το σήμα, μόλις 2-3 λεπτά πριν την προγραμματισμένη προσγείωση.

Δόθηκε συναγερμός από τον Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στη Λάρισα και απογειώθηκαν άμεσα δύο μαχητικά F-16, ενώ στην περιοχή προσέγγισαν δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου Super Puma, ένα Agusta Bell και ένα πυροσβεστικό Canadair. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Αρχιλοχλιας έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

—————————————–

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΣ τα ονόματα των θυμάτων από την τραγωδία με το UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού. Το θετικό είναι ότι επεβίωσε τουλάχιστον ένα άτομο, μια νεαρή στρατιωτικός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος. Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

—————————————-

(ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Ελικόπτερο τύπου UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού αγνοείται από τις 7:50 το πρωί όταν και χάθηκε από τα ραντάρ κι ενώ πετούσε στην περιοχή της Ελασσόνας, στο Σαραντάπορο, έχοντας ξεκινήσει από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και το εκεί Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) με προορισμό αρχικά τη Λάρισα και εν συνεχεία την Κοζάνη. Επέβαιναν πέντε άτομα…

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) ήταν λιτή: ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε αμέσως κατόρθωσε να εντοπίσει το σημείο της συντριβής σύντομα και στην περιοχή ήδη βρίσκονται τα κατάλληλα συνεργεία SAR για να πράξουν τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο ελικόπτερο επέβαιναν σημαίνοντα στελέχη της Στρατιάς στη Λάρισας. Τα ονόματα τα έχουμε πληροφορηθεί, όμως δεν θα δίνουμε εμείς στη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους. Το στράτευμα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του και να προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ φυσικά θα πρέπει να ενημερωθούν επισήμως και οικογένειες.

Για το ποιοι χρησιμοποιούν τα «ιπτάμενα φέρετρα» όπως αποκαλούνται τα συγκεκριμένα ελικόπτερα και το αν πρέπει, αλλά και για τους εγκληματίες ιδεοληπτικούς και ανεγκέφαλους βουλευτές κυρίως του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι πρέπει να δουν αίμα για να καταλάβουν ότι τα πτητικά μέσα έχουν επιχειρησιακό βίο που ολοκληρώνεται, θα τα πούμε αργότερα.