Στρατηγικό σχέδιο Βουλγαρίας – Τουρκίας στις μεταφορές

Στρατηγικό σχέδιο στον τομέα των σιδηροδρόμων αποφάσισε η Βουλγαρία και η Τουρκία, με τη δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, είχαμε αναφερθεί στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα των τουρκικών σιδηροδρόμων, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο συνδικαλισμός στον ΟΣΕ δημιούργησε τεράστια προβλήματα, τα οποία δε φαίνεται να μπορεί να επιλύσει η κυβέρνηση, παρά το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Δ.Σ. των τουρκικών σιδηροδρόμων, οι υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών, συναντήθηκαν πρόσφατα προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να το υλοποιήσει και περιμένει μόνο τη Βουλγαρία.

Το σχετικό πρόγραμμα εντάσσεται σε ευρύτερο τουρκικό πλαίσιο σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ως χρονικό όριο τέθηκε η επόμενη πενταετία. Το τρένο, «φουτουριστικού» σχεδίου θα εκτελεί αρχικά, μέχρι το τέλος του έτους, το δρομολόγιο Αδριανούπολη – Σόφια, εκτελώντας μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων. Από τα συνολικά 280 χιλιόμετρα, τα 190 είναι ήδη έτοιμα.