Στο -12 για τον Στ. Δήμα, μόνο αμυδρές ελπίδες…

Αυξήθηκαν οι βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα τωρινά όμως δεδομένα, ο «μαγικός» αριθμός των 180 απέχει πολύ, αν και όλοι προειδοποιούν ότι οι πέντε μέρες που απομένουν μέχρι την τελευταία ψηφοφορία, είναι μεγάλο διάστημα ως «πολιτικός χρόνος».

Όπως αναφέρει το MEGA στην ιστοσελίδα του, οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές -οι Μ. Ιατρίδη, Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Π. Μελάς, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος- προστέθηκαν σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία συγκέντρωσε έτσι 168 ψήφους στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία. 131 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Οι κ.κ. Ιατρίδη, Οικονόμου, Κουράκος και Μελάς διαφοροποίησαν τη στάση τους από την πρώτη ψηφοφορία όπου είχαν ψηφίσει «παρών», ενώ οι υπόλοιποι προσήλθαν να ψηφίσουν καθώς απουσίαζαν από την προηγούμενη διαδικασία. Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι τήρησαν την ίδια στάση με αυτήν που τήρησαν στην πρώτη ψηφοφορία.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απουσίαζε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Η τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Καταγγέλλοντας «τρομοκρατία και λάσπη από το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου», εξήλθε της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι η τακτική αυτή δεν απέδωσε, αφού αυξήθηκαν οι θετικές ψήφοι για τον Σταύρο Δήμα.

Ευχήθηκε στην τρίτη ψηφοφορία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αποφευχθεί «εθνική περιπέτεια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές:

«Όμως η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το ‘παρών’ εκεί δεν θα υπάρχει ‘παρών’ θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος – ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί δεν θα υπάρχει ‘παρών’. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία ‘παρών’ δεν θα υπάρχει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε υψηλούς τόνους, ανέφερε στις δηλώσεις του, «ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία». Πρόσθεσε δε, ότι «με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση» και κατέληξε λέγοντας πως «με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε», ευχόμενος προς τους πολίτες «Καλά Χριστούγεννα».

Ο Πάνος Καμμένος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), εμφανίστηκε βέβαιος μετά την ψηφοφορία, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές για να πέσει η κυβέρνηση. Στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Τα ‘μαξιλάρια’ θα ακολουθήσουν την τύχη όλων εκείνων που παραβίασαν τη λαϊκή εντολή. Ο λαός θα βάλει στο αρχείο σύντομα όλους αυτούς που λειτουργούν με κανονισμούς καθεστώτος και όχι ενός ελεύθερου πυλώνα της Δημοκρατίας». Στο ερώτημα εάν τον προβλημάτισε η απουσία της βουλευτού του κόμματός του (ΑΝΕΛ), Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, ο Π. Καμμένος απάντησε με βεβαιότητα, ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή από το κόμμα του.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, επισήμανε την κατά την άποψή του ανάγκη η χώρα και η ελληνική κοινωνία να «αλλάξουν σελίδα», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα, η κοινωνία πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης «είναι η άρνησή τους να συμβάλουν στη συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών». Σχολιάζοντας δε την ανεξαρτητοποίηση της κ. Νίκης Φούντα, δήλωσε ότι «ο καθένας παίρνει το δρόμο του».