Σοβαρό ατύχημα με ελικόπτερο στη Βόρεια Θάλασσα

Ελικόπτερο EC225 Super Puma που μετέφερε εργαζομένους σε πετρελαϊκή πλατφόρμα κοντά στα Shetland Isles της Σκωτίας, πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσθαλάσσωση καθώς αντιμετώπισε προβλήματα, στο δεύτερο περιστατικό του είδους σε ένα εξάμηνο.

Όλοι οι 19 επιβαίνοντες (2 τα μέλη του πληρώματος) διασώθηκαν από σωστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή και τους μετέφεραν στην ξηρά. Συγκεκριμένα, το τάνκερ «Nord Nightingale» έστειλε αμέσως λέμβο και τους περισυνέλεξε, ενώ λίγο αργότερα στην περιοχή έφτασαν ελικόπτερα που τους παρέλαβε.

Το ελικόπτερο επιχειρούσε για λογαριασμό της HCH Helicopters και μετέφερε τους εργαζόμενους σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της γαλλικής εταιρίας Total, από τη σκοτσέζικη πόλη Αμπερντίν. Άλλοι 14 επιβαίνοντες σε ελικόπτερο του τύπου είχαν διασωθεί τον περασμένο Μάιο σε παρόμοιο περιστατικό, ενώ 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 2009, όταν Super Puma τους μετέφερε από πλατφόρμα της εταιρίας BP Miller στο Αμπερντίν.

Τι συμβαίνει με τα ελικόπτερα; Αν και οι πτήσεις που πραγματοποιούνται ετησίως ανέρχονται ίσως και σε περισσότερες από 1.000 οπότε τα περιστατικά ως ποσοστό δεν είναι και τόσο μεγάλο.