Σε υπηρεσία το πρώτο τουρκικό αποβατικό αρμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (TDK) ενέταξε σε υπηρεσία το πρώτο από τα νέα ταχέα αποβατικά σκάφη αρμάτων (LCT: Landing Craft Tank) του τύπου C-151. Το αποβατικό, που αποτελεί το πρώτο της σειράς, με αριθμό C-151 (ομώνυμο του τύπου) αποτελεί εγχώρια σχεδίαση των ναυπηγείων (ADIK: Anadolu Deniz İnşaat Kızakları San. ve Tic. A.Ş.).

Η ναυπήγηση του άρχισε τον Ιανουάριο του 2010 και η καθέλκυση του έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου του 2010. Παραδόθηκε στο τουρκικό Ναυτικό στις 9 Μαρτίου 2012 και στο πλαίσιο των εκτεταμένων δοκιμών αξιολόγησης έλαβε μέρος και στην κοινή τουρκο-αιγυπτιακή άσκηση «Θάλασσα Φιλίας» («Bahr El Sadaka»), τον Οκτώβριο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την πρακτική του τουρκικού Ναυτικού, κάθε νεότευκτο πλοίο δεν εντάσσεται άμεσα στη δύναμη του στόλου μόλις παραδοθεί σε αυτό. Αντίθετα εντάσσεται προσωρινά μέχρις τη λήξη της περιόδου της αρχικής εγγύησης που παρέχει ο κατασκευαστής και στη συνέχεια γίνεται η επίσημη και οριστική ένταξη του. Μάλιστα και τα υπόλοιπα επτά σκάφη του τύπου έχουν ήδη παραδοθεί και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία «ενδιάμεσης» ένταξης.

Το αποβατικό αποτελεί το πρώτο από οκτώ σκάφη του τύπου που πρόκειται να αποκτήσει το τουρκικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πρόγραμμα με τη μορφή έκδοσης αιτήματος για πληροφορίες (RFI: Request For Information) άρχισε να υλοποιείται από το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) το 2007. Συνολικά, στο RFI ανταποκρίθηκαν τέσσερις εταιρίες και τελικά επελέγη η ADIK, η οποία ανέλαβε και την υλοποίηση της σχετικής σύμβασης που εκτιμάται (καθώς επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει) από τον καλά πληροφορημένο για ναυτικά θέματα τουρκικό ιστότοπο «turkishnavy.net» σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.