Σε Ιαπωνία και MCAS αμερικανικά μαχητικά F-35B Lightning II

Την επιχειρησιακή ανάπτυξη στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση των Πεζοναυτών (MCAS: Marine Corps Air Station) Iwakuni, της πρώτης μοίρας του εξοπλισμένης με μαχητικά F-35B σχεδιάζει εντός των επόμενων 12 μηνών το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC: United States Marine Corps).

Ας σημειωθεί, ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της έκδοσης F-35A μέχρι το 2020 στην βρετανική αεροπορική βάση Lakenheath. Η μοίρα που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην Ιαπωνία είναι η VFMA-121 «Green Knights» («Πράσινοι Ιππότες») που σήμερα επιχειρεί από την αεροπορική βάση Yuma, στην Αριζόνα.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τον Ιανουάριο του 2017 προγραμματίζεται η αρχική ανάπτυξη 10 μαχητικών F-35B μαζί με πληρώματα και προσωπικό υποστήριξης, ενώ τον Ιούλιο του 2017 θα προστεθούν άλλα έξι μαχητικά F-35B.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο του 2015 η VFMA-121, που επιχειρεί 10 μαχητικά F-35B, αξιολογήθηκε ως «επιχειρησιακά ικανή» και έγινε η πρώτη μοίρα του Σώματος με τον συγκεκριμένο τύπο που μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις.

Πάντως τη χρονική στιγμή κατά την οποία οι «Πράσινοι Ιππότες» θα αναπτυχθούν επιχειρησιακά στην Ιαπωνία, το Σώμα των Πεζοναυτών αναμένεται να διαθέτει τρεις επιχειρησιακές μοίρες με μαχητικά F-35B στις ΗΠΑ.

Με βάση τον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό, οι εξοπλισμένες με το F-35B μοίρες των Πεζοναυτών προβλέπεται να αναπτύσσονται επιχειρησιακά στην Ιαπωνία για χρονικό διάστημα έξι μηνών.