Σαν τα μάτια τους προσέχουν Τούρκοι και Αζέροι τον Μπράιζα!

Του δώσανε ένα από τα καλύτερα κορίτσια τους, έξυπνο, μορφωμένο και αυτός φυσικά φρόντισε να μην τους δυσαρεστήσει. Παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2007 την Ζεϊνό Μπαράν, Τουρκοαμερικανίδα με λαμπρές σπουδές πάνω στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ειδικευμένη σε θέματα από την ισλαμική ιδεολογία μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρασία, ενώ θήτευσε σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Καλό παιδί ο γαμπρός, σύμφωνα με ανθρώπους που τον έχουν συζητήσει, ίσως λίγο πιο πολύ καχύποπτος από το φυσιολογικό. Αγαπημένη του πόλη, η Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος για τον Αμερικανό διπλωμάτη, τον 48χρονο πλέον Μάθιου (Ματ) Μπράιζα, τον οποίο τον ξέρουν μέχρι και οι πέτρες στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρασίας. Μορφωμένος αφού σπούδασε στα φημισμένα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Φλέτσερ, ενώ μιλά άπταιστα ρωσικά, πολωνικά, ενώ τα καταφέρνει στα γερμανικά και τα ισπανικά! Η εξόφθαλμα όμως μεροληπτική του στάση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και της Τουρκίας, εξόργισε το αρμενικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες – ίσως το ισχυρότερο μετά το εβραϊκό – με αποτέλεσμα να του μπλοκάρουν στο Κογκρέσο την ανανέωση της θητείας του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.

Τι να κάνει ο άνθρωπος; Πήρε τη γυναίκα του και γύρισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπόρεσε να λείψει όμως και πολύ από την Ευρώπη. Από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου ανέλαβε διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Αμυντικών Σπουδών με βάση το Ταλίν της Εσθονίας. Εδώ όμως φαίνεται η μεγαλοψυχία και η ευγνωμοσύνη ορισμένων λαών!

Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό, ότι ο Ματ Μπράιζα ήθελε να αποκτήσει ξανά σχέση με την αγαπημένη του γωνιά της υφηλίου. Ο ίδιος ήταν αναπληρωτής σύμβουλος στον Αμερικανό πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών για τα θέματα ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας με την ιδιότητα του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Το θαύμα έγινε! Ο Ματ Μπράιζα διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας Turcas Petrol η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα με την κρατική SOCAR. Άντε μετά να πείσει ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Ματ Μπράιζα, ότι Τούρκοι και Αζέροι δεν τον θεωρούσαν «δικό τους άνθρωπο»…

Το ότι για άλλους αυτό αποδεικνύει ότι και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή των πλούτο του στον τομέα των υδρογονανθράκων και θα κάνουν τα «στραβά μάτια» στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταλογίζονται στο καθεστώς, το προσπερνούμε και δηλώνουμε ότι είναι… κακίες από ζηλόφθονους ανθρώπους!

Για να σοβαρευτούμε όμως, εάν τελικά αντικαταστάτης του Μπράιζα ως πρεσβευτής στο Αζερμπαïτζάν διοριστεί άλλος ένας γνώριμος – βαρύ πυροβολικό για τις ΗΠΑ στην Ευρασία, ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, τότε στην περιοχή οι ΗΠΑ θα διαθέτουν, κυριολεκτικά, «dream team»! Αν και υπάρχουν κι αρκετοί που επισημαίνουν ότι ο Μόρνινγκσταρ αντιλαμβάνεται καλύτερα και ευρύτερα το «παίγνιο» στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στις αναλύσεις του, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις…