Ρωσία: Αποζημίωση από τη Βουλγαρία για τον αγωγό!

Με μία δήλωση όλο νόημα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά προαναγγέλλει την έναρξη διπλωματικής, οικονομικής και όχι μόνο, σύγκρουσης με τη Βουλγαρία αναφορικά με την αρνητική συμπεριφορά της δεύτερης στο θέμα της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Η Μόσχα θα ζητήσει αποζημίωση για «διαφυγόντα κέρδη» από την βουλγαρική κυβέρνηση με αφορμή την ουσιαστική ματαίωση του αγωγού κατασκευής Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σμάτκο. Το Κρεμλίνο προτίθεται να ζητήσει «αντιστάθμισμα» από τη Σόφια ως «ικανοποίηση» αφού σύμφωνα με τον Ρώσο επίσημο, «πρέπει να πραγματοποιηθεί απογραφή των δαπανών που έγιναν και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες θα προβληθούν στη βουλγαρική πλευρά για εξόφληση».

Η Βουλγαρίας αποφάσισε να αποχωρήσει και επίσημα – μετά από 15 χρόνια ζωής του συγκεκριμένου στρατηγικής σημασίας ενεργειακού σχεδίου – από την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, κάτι το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Σιμεόν Ντγιάνκοβ.

Η στάση της Ρωσία μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκούντος διπλωματική αλλά και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, αφού σε περιπτώσεις λύσης της συνεργασίας για σχέδια τέτοιου βεληνεκούς και είδους, οι αντισυμβαλλόμενες πλευρές έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν τις αποφάσεις του άλλου μέλους της κοινοπραξίας και να απαιτήσουν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη αλλά και για επενδύσεις τις οποίες έκαναν. Με λίγα λόγια το τι θα συμβεί μετά τη λύση της συνεργασίας, σε τέτοιου είδους συμβόλαια προβλέπεται από το κείμενο το οποίο υπογράφουν οι αντισυμβαλλόμενοι στην αρχή.

Αυτό όμως που δεν υπάρχει σε καμία είδους συμφωνία είναι η γεωπολιτική παράμετρος της υπόθεσης, το πόσο η μία πλευρά θα θελήσει να πιέσει την άλλη και το προς το ποια ακριβώς κατεύθυνση. Είναι σαφές πως η Βουλγαρία θα πρέπει να δώσει ανταλλάγματα για να εξευμενίσει την Ρωσία. Το τι θα είναι αυτά ουδείς μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από μεγαλύτερα συμβόλαια στον τομέα της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στη γειτονική μας χώρα, έως και διευκολύνσεις της Μόσχας στο διπλωματικό, πολιτικό, και στρατιωτικό επίπεδο.

Αλήθεια η Ελλάδα, θα ζητήσει τίποτα από τη Βουλγαρία; Εάν δεν απατόμεθα, η Αθήνα καταβάλλει τις χρηματικές της υποχρεώσεις για τη λειτουργία της κοινοπραξίας, οπότε θα μπορούσε τουλάχιστον να δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί προς αξιοποίηση… Ή μήπως θα καταλήξει και αυτό στις… καλένδες;