Ρυμουλκούμενο στη Ρωσία το πλεούμενο δώρο στην Αίγυπτο

Στις 19 Αυγούστου το ρωσικό ρυμουλκό SB-921 Paradoks, πέρασε τα Δαρδανέλια, ρυμουλκώντας την κορβέτα κλάσεως Tarantul, R-32, του Αιγυπτιακού Ναυτικού στη Ρωσία, όπως έφερε στο φως της δημοσιότητας το http://turkishnavy.net/.

Η κορβέτα είχε παραδοθεί μόλις στις 10 Αυγούστου στην Αίγυπτο, αλλά παρουσίασε βλάβη, μάλλον στο μηχανοστάσιο, ή στην ηλεκτρογεννήτριά του, όπως φαίνεται από τον καπνό που εξέρχεται από το εσωτερικό του σκάφους, σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διέλευσή του από τα Στενά του Βοσπόρου. Ίσως, όμως, η βλάβη να προκλήθηκε στα πηδάλια, τις προπέλες, ή αλλού.

Το πλοίο είχε παραχωρηθεί από τη Ρωσία στην Αίγυπτο ως επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο χωρών, στον τομέα της άμυνας. Το πλοίο, κατά τη ρυμούλκησή του, έφερε τη σημαία του Αγ. Ανδρέα, την σημαία δηλαδή του Ρωσικού Ναυτικού. Τώρα βέβαια, οι Αιγύπτιοι προφανώς ελπίζουν το πλοίο να μην κάνει πού συχνά την εν λόγω διαδρομή… με τον ίδιο λόγο.


Οι «κορβέτες» Tarantul Ι, όπως το R-32, σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1970. Μεταξύ 1977 και 1984 κατασκευάστηκαν 22 σκάφη της κλάσης. Στην πραγματικότητα τα σκάφη είναι πυραυλάκατοι, πλήρους εκτοπίσματος 549 τόνων.

Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 42 κόμβων και φέρουν ένα πυροβόλο των 76 χλστ., δύο πυροβόλα των 30 χλστ. τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και έναν τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων επιφανείας αέρος. Συνολικά ναυπηγήθηκαν 98 σκάφη, σε τρεις υποκλάσεις.

Άλλες δυο πιο κοντινές φωτογραφίες του πλοίου μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να τις δουν στην πηγή: http://turkishnavy.net/2015/08/20/egypts-new-corvette-towed-back-to-russia/