Πως αλλάζουν οι καιροί: Φιλανδικά ΤΟΜΑ για τη Ρωσία!

Κάποτε η σχέση των δυο χωρών περιγραφόταν από το περίφημο «better red than dead» (καλύτερα «κόκκινος» παρά νεκρός). Από εκεί προήλθε και ο περίφημος όρος «φιλανδοποίηση» αν και υποβαθμίζει τη λυσσώδη αντίσταση του λαού της σκανδιναβικής χώρας στον σοβιετικό κατακτητή.

Σήμερα φαίνεται τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και η Ρωσία προβαίνει σε μια κίνηση επιβράβευσης της Φινλανδίας για την ορθολογική πολιτική της, εν ολίγοις το ότι δεν ακολούθησε τον δρόμο των Βαλτικών Δημοκρατιών και εκμεταλλευόμενη την παροδική αδυναμία μιας Ρωσίας σε μετάβαση, να επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η προμήθεια από τη Ρωσία τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης φιλανδικής σχεδίασης και παραγωγής βρίσκεται, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, στο τραπέζι των διακρατικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την προμήθεια έκδοσης τουλάχιστον 500 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης AMV κατασκευής της φιλανδικής Patria. Υπό προκαταρτική εξέταση από τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες βρίσκονται η έκδοση με τον αυτόματο όλμο AMOS (Advanced Mortar System) και η έκδοση AMV NEMO Plus που στο σκάφος του AMV ενσωματώνει τον αυτόματο όλμο NEMO και τον τηλεχειριζόμενο πυργίσκο Protector Super Lite της νορβηγικής Kongsberg.

Ας σημειωθεί ότι ήδη οι Ρωσικές Χερσαίες Δυνάμεις αξιολογούν σε δοκιμές πεδίου τέσσερα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Centauro B1 τα οποία παρείχε η κατασκευάστρια ιταλική OTO Melara. Πάντως η υποψηφιότητα των φιλανδικών σχεδιάσεων εξέπληξε πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές στη Ρωσία καθώς η εγχώρια βιομηχανία έχει αναπτύξει και παράγει τα πολύ αξιόλογα επιχειρησιακά Vena 2S31 και 2S23.

Υπενθυμίζεται, ότι η αξιολόγηση των συγκεκριμένων οχημάτων γίνεται στο πλαίσιο ενός πολύ μεγάλου προγράμματος προϋπολογισμού 18 δις δολαρίων που αποσκοπεί στον εφοδιασμό των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων με 10.000 ως 11.000 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού μέχρι το 2027.