Πυρά κατά Ερντογάν για την ασέβεια στην τουρκική Δικαιοσύνη

Δημόσια στήριξε την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας ο επικεφαλής δικαστής της χώρας και πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ζουχτού Αρσλάν, μιλώντας σε νομικό συνέδριο στην Άγκυρα, υπεραμυνόμενος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από πολιτικές παρεμβάσεις.

Η αντίδραση του ανώτατου δικαστικού της Τουρκίας προκλήθηκε μετά τις άκομψες – το λιγότερο – παρεμβάσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Δικαιοσύνης που επέκριναν τη δικαστική απόφαση για τη φυλάκιση δύο σημαντικών δημοσιογράφων, η οποία σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, αποτέλεσε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, με τον Ερντογάν να δηλώνει ανερυθρίαστα, ως δικτάτορας, ότι δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται την απόφαση!

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», και ο επικεφαλής του γραφείου της ίδιας εφημερίδας στην Άγκυρα. Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, επειδή η εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο με τις δραστηριότητες της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών MIT, στον ανεφοδιασμό με όπλα ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία…

Ο ανώτατος δικαστικός της Τουρκίας δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου, ότι «κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν κοιτάζουμε ποιον αφορά η απόφαση. Δεν είμαστε με την πλευρά κανενός ούτε εναντίον κανενός».