Ποιες οι προδιαγραφές για το αεροσκάφος διάδοχο του A-10;

Σχολιασμό της χθεσινής ανάρτησης για την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στον διάδοχο του πετυχημένου A-10 Warthog (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=150951) επιχειρεί φίλος του «defence-point.gr», καταγράφοντας τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει για να φέρει επιτυχώς σε πέρας την αποστολή της εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων. Ας το δούμε.

«Ένα βαρύ αεροπλάνο υποστήριξης πεδίου μάχης που θα αντικαταστήσει το Α-10 πρέπει λογικά να έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

1) Να διαθέτει οικονομία καυσίμου ώστε να μπορεί να παραμένει για αρκετό διάστημα στο πεδίο μάχης, αλλά και μεγάλες δεξαμενές καυσίμου πέραν της οικονομίας

2) Βαρύ πυροβόλο για καταστροφή αντιπάλων θέσεων

3) Μεγάλη επιβιωσιμότητα σε αντιαεροπορικά πλήγματα που σημαίνει πολύ ισχυρή θωράκιση, άρα μεγάλο βάρος

4) Αντιαρματικές δυνατότητες πυροβόλου και αντιαρματικούς πυραύλους, επομένως αυξημένο μέγεθος και ισχυρούς κινητήρες (υποχρεωτικά δικινητήριο)

5) Εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας και συστήματα επικοινωνιών που σημαίνει αυξημένος χώρος για να μπορεί να δεχθεί εσωτερικά τα καύσιμα (όχι εξωτερικές δεξαμενές), τα ηλεκτρονικά συστήματα και το πυροβόλο.

6) Ευκταία θα ήταν η ύπαρξη βαρέως πολυβόλου (πέραν του πυροβόλου) για μαλακούς στόχους. Κανένα από τα υποψήφια αεροπλάνα που ανέφερε ο Αντιπτέραρχος Mike Holmes ως πιθανούς αντικαταστάτες του Α-10 δεν πληροί τις ως άνω προδιαγραφές.

Όλα τα προαναφερθέντα αεροσκάφη (A-29 Super Tucano, AT-6 και Scorpion) θα μπορούσαν να είναι ένα ελαφρύ αεροπλάνο υποστήριξης για μικρές ομάδες μάχης όπως χρησιμοποιούνται στην Λατινική Αμερική και στο Αφγανιστάν/Ιράκ αλλά όχι για μεγάλους σχηματισμούς.

Ένα βαρύ αεροπλάνο υποστήριξης όπως το Α-10 μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε ρόλο υποστήριξης και βεβαίως είναι πιο ακριβό και στην απόκτηση και στην χρήση. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η USAF χρειάζεται ένα βαρύ αεροπλάνο υποστήριξης που θα κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης και θα δίνει το πλεονέκτημα στις χερσαίες αμερικάνικες δυνάμεις.»