Παραμένουν σε υπηρεσία τα κατασκοπευτικά U-2

Η αμερικανική αεροπορία αναπτύσσει εδώ και αρκετά χρόνια το Global Hawk, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και υποσυστήματα προκειμένου να μπορέσει να αντικαταστήσει επάξια τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2.

Το υψηλό κόστος κτήσης των Global Hawk και οι υπερτιμολογήσεις, σε συνάρτηση πάντα με τις περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις το πρόγραμμα, όσον αφορά τα νέα μοντέλα παραγωγής. Συνολικά το κόστος του προγράμματος διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια και για αυτό η αμερικανική αεροπορία μείωσε τον αριθμό που θα αποκτήσει, από 77 σε 55.

Υπολογίζεται ότι το κόστος του Global Hawk, μαζί με την έρευνα κι ανάπτυξή του, τους αισθητήρες, την έρευνα κι ανάπτυξη των αισθητήρων και τη μείωση του συνολικού προς προμήθεια αριθμού τους, θα ανέλθει στα 152 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος, με την εμπορική τιμή ανά αεροσκάφος να είναι 24 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ένα ακόμη αρνητικό γεγονός είναι η ανακοίνωση της αμερικανικής αεροπορίας, ότι το μοντέλο που προοριζόταν για αυτήν δεν ήταν αρκετά αξιόπιστο για να παρέχει συνεχή παρακολούθηση περιοχών. Συγκεκριμένα, υπήρξε αστοχία κάποιων τμημάτων και ο εξοπλισμός με τον οποίον θα παρακολουθούνται τηλεφωνικές και ασύρματες τηλεπικοινωνίες, αδυνατεί να εντοπίσει τις ακριβές πηγές των εκπομπών.


Αυτή τη δουλειά την κάνουν ήδη με άριστα αποτελέσματα, στο Αφγανιστάν, τα U-2. Για το λόγο αυτό, ελήφθη η απόφαση τα τελευταία να παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία και τα 32 τουλάχιστον μέχρι το 2015. Βέβαια, όλα αυτά είναι υπό εξέταση πάντοτε, καθώς το Κογκρέσο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά κενά στη συλλογή πληροφοριών. Ειδοποιός διαφορά θα αποτελέσει η χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός του θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές, άρα και σε επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων.