Παραλίγο τραγωδία με σύγκρουση F-16 με επιβατικό της Ryanair

Ανείπωτη θα ήταν η τραγωδία, εάν ο πιλότος επιβατικού αεροσκάφους της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρίας οικονομικής αερομεταφοράς Ryanair, που μετέφερε 162 επιβάτες, δεν επεδείκνυε τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του αλλάζοντας την πορεία του αεροσκάφους του παρότι βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης στον αερολιμένα του παραθαλάσσιου θερέτρου Εϊλάτ στο Ισραήλ, αποφεύγοντας δύο μαχητικά τύπου F-16 της ισραηλινής Αεροπορίας που απογειώνονταν από την αεροπορική βάση Όβντα για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην έρημο Νέγκεβ…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η αεροπορική βάση Όβντα βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων (37 μιλίων) βορείως του αερολιμένα του Εϊλάτ. Η παραλίγο εναέρια σύγκρουση συνέβη στα 27.000 πόδια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2, στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν και από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού Στρατού.

Ευτυχώς, από τη βίαια και αιφνιδιαστική αλλαγή κατεύθυνσης του επιβατικού αεροσκάφους δεν τραυματίστηκε κανείς. Ερχόταν από την Κρακοβία της Πολωνίας… Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ και η ισραηλινή Αεροπορία, διέταξαν άμεσα τη διενέργεια έρευνας ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη, ποιος ευθύνεται για την παραλίγο τραγωδία.

Στην άσκηση των μαχητικών εμπλέκονταν τέσσερα συνολικά μαχητικά τύπου F-16, με τα δύο να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες από ανατολικά προς τα δυτικά, διερχόμενα από την πορεία του επιβατικού αεροσκάφους. Τέλος καλό, όλα καλά, αν και είναι προφανές ότι εδώ υπήρξε σοβαρότατη ολιγωρία που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.