Παραίτηση Γκ. Σρέντερ από την κοινοπραξία της ΒΡ με τη Rosneft

Ανακοινώθηκε εχθές η απόφαση του πρώην Γερμανού Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να παραιτηθεί από τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού διευθυντή από την κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ.

Η κοινοπραξία αυτή είχε δημιουργηθεί μεταξύ της ΒΡ και Ρώσους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Rosneft. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του κονσόρτιουμ της AAR (Alfa-Access Renova), που συμμετέχει στην κοινοπραξία, με αποτέλεσμα να καταθέσει μήνυση κατά της ΒΡ, για την απόφασή της να βάλει τη ρωσική εταιρεία στο σχήμα.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της κακής σχέσης μεταξύ των πλευρών και το γεγονός ότι δεν ήθελε να βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά.

 

 

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της επιτροπής μετόχων του Nord Stream, του αγωγού που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, φέρνοντας το ρωσικό φυσικό αέριο στη γερμανική βιομηχανία και οικιακή κατανάλωση. Τη συμφωνία για τον αγωγό την είχε υπογράψει λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στήριξε έμπρακτα την πρόταση για ένταξη της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τις ΗΠΑ. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι έθεσε τις βάσεις για τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, κάτι το οποίο έχει αντικατοπτριστεί σε πολλά επίπεδα και σε πολλές χρονικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, ήταν αυτός που ενώ ήταν πρόεδρος του Nord Stream, υποστήριξε τη Ρωσία στην κόντρα της με την Εσθονία, η οποία ήθελε να αφαιρέσει σοβιετικό μνημείο από κεντρική πλατεία του Ταλίν, και στον πόλεμο με τη Γεωργία, κατηγορώντας τους Γεωργιανούς και τον Μ. Σαακασβίλι ως υπεύθυνους της ρωσικής αντίδρασης…