Πάνε για τον διάδοχο των γερμανικών αεροσκαφών Tornado;

Στον διάδοχο του μαχητικού Tornado, που προς το παρόν φέρει τη γενική ονομασία «οπλικό σύστημα νέας γενεάς» (NextGenWS: Next Generation Weapon System), αναφέρεται έγγραφο στρατηγικής («Militärische Luftfahrtstrategie 2016») που αποδέσμευσε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το NextGenWS θα συμπληρώσει σε γερμανική υπηρεσία τα Eurofighter Typhoon και πιθανά θα είναι μη επανδρωμένο, επανδρωμένο ή επιλεκτικά επανδρωμένο. Σημειώνεται όμως ότι ο ακριβής χαρακτηρισμός των χαρακτηριστικών του θα γίνει μετά την ολοκλήρωση πρόσθετων μελετών.

Για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Luftwaffe το NextGenWS θα πρέπει να ενταχθεί σε υπηρεσία νωρίτερα από την έναρξη της απόσυρσης των Tornado. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό τα Tornado θα διατηρηθούν σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αλλά είναι πιθανό μία απόφαση που θα ληφθεί εντός του 2016 να παρατείνει τον επιχειρησιακό τους βίο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Επίσης στον γερμανικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ένταξη σε υπηρεσία του αποκαλούμενου ως «μελλοντικό σύστημα εναέριας μάχης» (FCAS: Future Combat Air System) το οποίο περιγράφεται ως «σύστημα συστημάτων».

Σε αυτό θα ενσωματωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες υφιστάμενων αεροσκαφών όπως το Eurofighter, το Tornado και το επιθετικό ελικόπτερο Tiger, αλλά και νέων οπλικών συστημάτων όπως το NextGenWS και το μεσαίο υψομέτρου – μακράς αυτονομίας (MALE) μη επανδρωμένου αεροχήματος.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας προτίθεται να καθορίσει τις σχεδιαστικές συλλήψεις και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για τα FCAS και NextGenWS εντός του 2016. Στη βάση αυτών θα επιδιωχθούν πολυμερείς συνεργασίες και η εξέταση της δυνατότητας υιοθέτησης κοινών απαιτήσεων αλλά και της τεχνολογικής σκοπιμότητας.

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται με σαφήνεια ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων FCAS και NextGenWS επιβάλλεται να γίνει σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί η εθνική ανάπτυξη συστημάτων τόσο υψηλής πολυπλοκότητας είναι αδύνατη.

Γι’ αυτό τον λόγο, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας πρόκειται να ξεκινήσει εντός της Ευρώπης διάλογο επί του καθορισμού κοινών σκοπών, κατευθυντήριων γραμμών ανάπτυξης των συστημάτων και επιλογών για την ανάπτυξη τους.