Ν. Κορέα: Short-list η τουρκική TAI με την AgustaWestland

Μεγάλη επιτυχία – και αναμφισβήτητα είναι – χαρακτηρίζουν κορεατικές πηγές τη συμπερίληψη της πρότασης που κατέθεσαν από κοινού η τουρκική Turkish Aerospace Industries (TAI) και η ιταλική AgustaWestland στον διαγωνισμό για τα 50 επιθετικά ελικόπτερα της Νότιας Κορέας.

Η κοινή τουρκο-ιταλική πρόταση θα «κονταροχτυπηθεί» με αυτές που κατέθεσαν οι δυο αμερικανικές εταιρίες, η Boeing και η Bell, οι οποίες για πολιτικούς λόγους φαίνεται πως θα έχουν και το προβάδισμα. Η τουρκική πρόταση προφανώς αφορά την προσφορά του T-129, του επιθετικού ελικοπτέρου που κατασκευάζεται για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (59 ελικόπτερα), προϊόν συμπαραγωγής μεταξύ των δυο εταιριών. Το ελικόπτερο αυτό στηρίζεται στο A-129 Mangusta της ιταλικής εταιρίας.

Από αμερικανικής πλευράς, η Boeing προσφέρει το γνωστό, δοκιμασμένο και αξιόπιστο AH-64D Apache, ενώ η Bell Helicopter Textron, προτείνει επιθετικό ελικόπτερο της «οικογένειας» των επίσης γνωστών Cobra.

Η τουρκο-ιταλική πρόταση όπως είναι φυσικό απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί και το επιχείρημα του μεγάλου «ανοίγματος» στο εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Τουρκία, με την πρώτη να προωθεί προϊόντα αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίθεση με την Τουρκία που προωθεί προϊόντα μόλις 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα διαπραγματευτικά «χαρτιά» της τουρκικής κυβέρνησης θα πρέπει να εντάξουμε και το πυρηνικό εργοστάσιο που επιθυμούν να κατασκευάσουν οι Τούρκοι στα νότια της χώρας, απέναντι από την Κύπρο, όπου οι Νοτιοκορεάτες είναι υποψήφιοι κατασκευαστές μέσω της εταιρίας Kepco, σε ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αντίπαλοι των Νοτιοκορεατών είναι οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και οι Καναδοί, με τους τελευταίους να έχουν το πλεονέκτημα των αντιδραστήρων τύπου Candu (CANada Deuterium Uranium) τους οποίους οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ιδανικούς εάν ο πελάτης επιθυμεί να έχει ανοικτό το ενδεχόμενο «διπλής χρήσης»…