Ν. Κορέα: «Σφήνα» στον τουρκικό διαγωνισμό ε/π!

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η ορατική εταιρία Korea Aerospace Industries, Ltd. (KAI) αποφάσισε να συμμετάσχει στον τουρκικό διαγωνισμό για το νέο ελαφρύ ελικόπτερο γενικής χρήσης για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KAI, Κιμ Χονγκ Κιουνγκ.

Στον διαγωνισμό θα έχει να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο «βαρύ πυροβολικό» του τομέα, την αμερικανική Sikorsky Aircraft, την ευρωπαϊκή Eurocopter και την ιταλική AgustaWestland, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται, ότι η KAI επιθυμεί τη συμμετοχή της μαζί με την Τουρκία στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το μαχητικό που μέχρι στιγμής είναι γνωστό με την κωδική ονομασία KF-X, σε συνεργασία με τη Turkish Aerospace Industries (TAI). Επίσης, η εταιρία θέλει να προωθήσει το προηγμένο εκπαιδευτικό της αεροσκάφος, το T-50 Golden Eagle, στη Τουρκία, ένα πρόγραμμα που αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς οι Τούρκοι ήδη υλοποίησαν πρόγραμμα αναβάθμισης των εκπαιδευτικών τύπου T-38, αμερικανικής κατασκευής.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου οι εταιρίες KAI και TAI υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το οποίο η τουρκική εταιρία θα παράξει έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων τις μπροστινές δεξαμενές καυσίμου για 110 ελικόπτερα γενικής χρήσης τύπου Surion της KAI, η οποία θα κατασκευάσει συνολικά 240 μονάδες για τον νοτιοκορεατικό Στρατό.