ΝΑΤΟ προς Βαλτικές: Αντέξτε τρεις μέρες να έρθουν ενισχύσεις!

Περίπου 100 αμερικανικά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα παραδόθηκαν στις Βαλτικές χώρες, σε μια κίνηση με πρακτική και συμβολική σημασία, έναντι της Ρωσίας.

«Οι παραδόσεις υλικού αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας μας έναντι του προέδρου Πούτιν και της Ρωσίας, ότι είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζον Ο’Κόνορ, ο οποίος επέβλεπε την αποστολή, στο λιμάνι της Ρίγα.

Οι Αμερικανοί παρέδωσαν άρματα μάχης Abrams, ΤΟΜΑ Bradley και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Scout Humvees, μαζί με ανταλλακτικά και υποστηρικτικό υλικό. Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα θα παραμείνουν στις Βαλτικές χώρες μέχρι να εκλείψει η ρωσική επιθετικότητα.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, έγιναν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το 2004. Ωστόσο οι μικρές αυτές χώρες δεν διαθέτουν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και η σύγκρουση στην Αν. Ουκρανία έστρεψε την προσοχή του ΝΑΤΟ προς τις μικρές Βαλτικές χώρες.

Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων στην περιοχή της Βαλτικής, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν φόβοι επιχείρησης αποσταθεροποίησης των χωρών αυτών, μέσω ενός, αλά Ουκρανία, υβριδικού πολέμου.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες στην Αν. Ευρώπη, αναπτύσσοντας τμήματα ταχείας αντίδρασης από τη Βαλτική μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο», είπε ο Αμερικανός υποστράτηγος.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας είχε δηλώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, πως οι Βαλτικές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους μέσα μια εισβολή, για τουλάχιστον 72 ώρες, μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις του ΝΑΤΟ.