ΝΑΤΟ: Δεν θα επέμβουμε στη Συρία…

Διαβεβαίωση προς τη Ρωσία; Άσκηση πίεσης προς τους αντικαθεστωτικούς με σκοπό να τους πείσουν να αναζητήσουν συμβιβασμό με το καθεστώς Άσαντ; Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, όμως οι δηλώσεις ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων περιπλέκουν αρκετά το τοπίο…

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Συρία, όπως επανέλαβε σήμερα ο νέος επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Δανός Κνουντ Μπάρτελς. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός και αυτή τη στιγμή, καμία οδηγία για μία πιθανή επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Μπάρτελς στον Τύπο έπειτα από μία συνεδρίαση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και οι χώρες μέλη έχουν επαναλάβει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν προβλέπει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Λιβύη το 2011. Στις 12 Ιανουαρίου ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ είχε αναφερθεί «σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, δρώντας βάσει του σεναρίου της Λιβύης, θέλουν να μετατρέψουν την τρέχουσα ανάμιξή τους στις συριακές υποθέσεις σε άμεση στρατιωτική επέμβαση».

Ο Μπάρτελς, πρώην αρχηγός ΓΕΣ της Δανίας, ανέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας τον Ιταλό ναύαρχο Τζιανπάολο ντι Πάολα, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Άμυνας της χώρας του.