Νέο ρεκόρ για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Έτος ορόσημο αποδείχθηκε το 2011 για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, αφού οι υπεύθυνοι κατόρθωσαν να υπερβούν τον εξ ορισμού φιλόδοξο στόχο πωλήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι τελικές πωλήσεις ανήλθαν στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 853 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010, ένα πραγματικά σημαντικό ρεκόρ και μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην τουρκική οικονομία.

Πλέον ο πήχης έχει τοποθετηθεί στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, έναν στόχο τον οποίο οι Τούρκοι θέλουν να έχουν πιάσει μέχρι το 2016. προϋπόθεση είναι να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) τα οποία χρηματοδότησαν μαζικά την παρελθούσα δεκαετία, με αποτέλεσμα να διατίθενται προϊόντα, ενίοτε ανταγωνιστικά εάν κανείς συνυπολογίσει το κόστος, την επιχειρησιακή αξιοπιστία και τη μεταφορά τεχνογνωσία στην οποία είναι διατεθειμένη να προβαίνει η χώρα ως κίνητρο για την εξασφάλιση συμβολαίων πελατών, στις διεθνείς αγορές.

Για το 2012 οι γείτονες κρατούν «μικρό καλάθι», δεδομένης και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, δηλώνοντας ότι θα είναι ευχαριστημένοι εάν επιτευχθεί ξανά ο στόχος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Να διευκρινιστεί ότι το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) συμπεριλαμβάνει στα μεγέθη που δημοσιεύει και τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, κάτι που δεν συνηθίζεται σε άλλες χώρες όπου και εντάσσεται στα μη στρατιωτικά συμβόλαια.

Ωστόσο, από τη στιγμή που εμπλέκεται μια αεροδιαστημική βιομηχανία με έντονο τον στρατιωτικό χαρακτήρα δεν είναι και αδικαιολόγητο, όπως η ελληνική ΕΑΒ εκτελεί συμβόλαια για λογαριασμό μεγάλων κατασκευαστών πολιτικών αεροσκαφών παγκοσμίως. Βέβαια, όταν η ένωση εξαγωγέων αμυντικού υλικού της Τουρκίας δίνει το μέγεθος των αμιγώς αμυντικών εξαγωγών στα 415 περίπου εκατομμύρια δολάρια, η διαφορά είναι όντως μεγάλη και προκαλεί σύγχυση. Πάντως, δεδομένο είναι ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν στην τουρκική οικονομία και αυτό είναι το σημαντικό για τους Τούρκους.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους πελάτες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εντάσσονται η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Πλέον, αναμένονται συμβόλαια από το Καζακστάν (έχει συσταθεί κοινοπραξία την τελευταία διετία), ενώ ελπίδες υπάρχουν και για τον κλάδο των ναυπηγήσεων από χώρες του περσικού Κόλπου και της Άπω Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν. Επίσης, η Αραβική Άνοιξη ευελπιστούν οι Τούρκοι ότι θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες για την αμυντικής τους βιομηχανία.