Νέο εντυπωσιακό ρεκόρ για τις τουρκικές εξαγωγές…

Οι εξαγωγές αποδεικνύονται ως η ατμομηχανή της τουρκικής οικονομίας, αφού σημείωσαν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τους στόχους – εκτιμήσεις που είχαν τεθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα την ένωση των Τούρκων Εξαγωγέων (TİM) ανήλθαν στα 151,86 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν η κυβερνητική εκτίμηση. Πλέον, σύμφωνα με όσα λέγονται στην Τουρκία και καταγράφονται στον τουρκικό Τύπο, στόχος είναι το όριο των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2013.

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 43%. Ενδιαφέρον όμως έχει και η εξαγωγή χρυσού, η οποία συνδέεται με την προμήθεια υδρογονανθράκων από το Ιράν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 42%, με το 60% των πωλήσεων να αφορά το Ιράν και το 30% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Φαίνεται ότι οι Τούρκοι πιστεύουν – στοιχηματίζουν ότι η τιμή του χρυσού δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου, οπότε ρευστοποιούν για να αποκομίσουν το κέρδος, αφού τον είχαν προμηθευτεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ήταν οι πωλήσεις χρυσού στη Βρετανία και την Ελβετία.