Νέες τουρκικές απειλές κατά της Γαλλίας!

Ακόμα και οι προειδοποιήσεις Τούρκων επιχειρηματιών περί του αντιπαραγωγικού και αυτοκαταστροφικού χαρακτήρα της πολιτικής απέναντι στη Γαλλία για το ζήτημα του νόμου για την αρμενική γενοκτονία, δεν πτοούν τους Τούρκους κυβερνητικούς.

Ο γενικός διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών Καγιά Τουρκμέν προειδοποίησε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας ότι εάν δεν εμποδίσει την επικύρωση του νομοσχεδίου το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, οι διμερείς σχέσεις θα πληγούν σοβαρά: «Το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι θα κάνετε ένα άσχημο ξεκίνημα με την Τουρκία αν το ψηφίσετε», είπε ο Τουρκμέν, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί από Σοσιαλιστές το 2006, ειδικά για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το κείμενο έγινε πιο γενικό το 2011, εν μέρει με την ελπίδα ότι δεν θα προκαλούσε τόσο έντονη αντίδραση από την Άγκυρα. Ο Ολάντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν σε δύο γύρους, την 22α Απριλίου και την 6η Μαΐου. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τον ίδιο, δεδομένου ότι -αντίθετα με τον Σαρκοζί- έχει ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τις δηλώσεις του Τουρκμέν δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ για να τις σχολιάσει. Η Άγκυρα θεωρεί το νομοσχέδιο μια προσπάθεια να προσπάθεια του κόμματος Σαρκοζί να αποσπάσει τις ψήφους των περίπου 500.000 Αρμενίων της Γαλλίας, χωρίς να έχει και απαραίτητα άδικο, αφού καμία χώρα δεν πείθει όταν υποστηρίζει ότι η πολιτική της εμφορείται απ΄… ανθρωπιστικά ιδεώδη και όχι από την ψυχρή λογική εκτίμηση του συμφέροντος, εθνικού, κομματικού, προσωπικού ή οποιουδήποτε άλλου…

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και αποτελεί παρέμβαση σε μια υπόθεση που θα όφειλε να αφεθεί στους ιστορικούς: «Η τουρκική κυβέρνηση υφίσταται πίεση από την κοινή γνώμη», είπε ο Τουρκμέν και συμπλήρωσε πως «εάν η Γαλλία το κάνει αυτό, θα πρέπει επιβάλουμε αντίποινα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Άγκυρα θα μπορούσε να ανακαλέσει ξανά τον πρεσβευτή της, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι αυτό το μήνα, ενώ γαλλικές εταιρίες θα μπορούσαν να χάσουν κρατικές συμβάσεις», πρόσθεσε. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις -με δεδομένη τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. «Όμως η διένεξη θα μπορούσε να κλιμακώσει πολύ την διμερή διπλωματική ένταση», πρόσθεσε.

Όλα αυτά είναι καλά, όμως ο κύριος Τουρκμέν ξεχνά ότι η Ιστορία και οι ιστοριογράφοι – ιστορικοί είναι αυτοί που έχουν υιοθετήσει την σφαγή του 1915 ως γενοκτονία, ενώ η χώρα του έχει πλουσιότατη παράδοση στον τομέα, κάτι με το οποίο πρέπει, θέλει δε θέλει, να συμφιλιωθεί και απλά να φροντίσει να μην το επαναλάβει…