Νέα Ζηλανδία: Δύο ιαπωνικές προτάσεις για ΑΦΝΣ-μεταφορικό

Η Νέα Ζηλανδία έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, με αντικείμενο την προμήθεια του αεροσκάφους παράκτιας περιπολίας και ναυτικής συνεργασίας P-1, καθώς επίσης και το μεταφορικό C-2, αμφότερα κατασκευασμένα από την Kawasaki Heavy Industries, συμβόλαια τα οποία αν προχωρήσουν θα αποτελέσουν μεγάλη επιτυχία για την ιαπωνική βιομηχανία.

Η είδηση μεταδόθηκε από το Nikkei Asian Review. Η συμφωνία αν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει και «πακέτο» υποστήριξης των αεροσκαφών. Η Ιαπωνία είχε ανταποκριθεί σε αίτημα της Νέας Ζηλανδίας για την παροχή λεπτομερειών για τα δυο αεροσκάφη.

Ως αποτέλεσμα, την τρέχουσα περίοδο, εκπρόσωποι του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας να βρίσκονται για συνομιλίες στη Νέα Ζηλανδία, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι οι Ιάπωνες θα καταθέσουν πρόταση μέχρι το Ιούνιο του 2017, ώστε οι Νεοζηλανδοί να λάβουν την απόφασή τους, συνυπολογίζοντας προτάσεις που έχουν από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο.

Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι η προμήθεια θα εξελιχθεί σε μάχη ανάμεσα στην πρότασή τους και αυτή των Αμερικανών με το P-8 Poseidon της Boeing. Όσον αφορά τα μεταφορικό C-2, η ιαπωνική πρόταση μοιάζει με το P-1, με αποτέλεσμα από οικονομικής απόψεως να συμφέρει η επιλογή και των δυο προτάσεων.