Με πεσμένο ηθικό ο Γκιουλ για το Κουρδικό…

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, δηλώνοντας ότι οι πιθανότητες «επίλυσης» του προβλήματος είναι ελάχιστες, αυτή τη στιγμή. «Οφείλουμε να βγάλουμε, οριστικά, το θέμα αυτό από τη ατζέντα μας. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν μπορώ να πω πόσο κοντά ή όχι βρισκόμαστε στη επίλυση του προβλήματος. Μερικές φορές νιώθω αισιόδοξος και μερικές φορές χάνω την αισιοδοξία μου», δήλωσε ο Γκιουλ μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στ6ο ταξίδι της επιστροφής από τις ΗΠΑ.

Το Κουρδικό αποτελεί το πλέον σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, είπε ο Γκιουλ. «Οφείλουμε να επιλύσουμε το Κουρδικό ζήτημα τώρα, έτσι ώστε να μην το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο αυτό. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει ΒPD» (το κουρδικό κόμμα), δήλωσε ο Γκιουλ.

Συμπλήρωσε, πως το κράτος δεν έχει την εξουσία να ερευνήσει την αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε 34 άτομα στο Ουλουντουρέ στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ πέρσι. «Για να εξελιχθούν όμως καλά τα πράγματα πρέπει να μην υπάρχει πλέον βία, τρομοκρατία και αίμα, γιατί αυτή η χώρα ανήκει σε όλους μας», είπε ο Γκιουλ.

Αργότερα όμως σκλήρυνε τη στάση του λέγοντας πως η Τουρκία θα εκδικηθεί το ΡΚΚ για την επίθεση στο Χακαρί, τον Οκτώβριο του 2011, που στοίχισε τη ζωή σε 24 Τούρκους στρατιώτες…