Μεγάλη μέρα για τις σχέσεις της Ινδίας με την Ιαπωνία

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας αναμένεται σήμερα να δώσει το πράσινο φως για την προμήθεια 12 αμφίβια αεροσκάφη εξειδικευμένα σε ρόλο έρευνας και διάσωσης τύπου US-2, από την ιαπωνική εταιρία ShinMaywa Industries, σε ένα συμβόλαιο συνολικού ύψους 1,5-1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προμήθεια αυτή θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο τη δραματική αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο σημαντικές χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία στρατηγικού διαλόγου με στόχο την ευθυγράμμιση της πολιτικής τους σε αυτό που αμφότερες αντιλαμβάνονται ως «κινεζικό κίνδυνο».

Το συμβόλαιο όμως θα έχει και ισχυρή συμβολική σημασία, καθώς θα είναι μια από τις πρώτες συμφωνίες εξαγωγής κάποιου συστήματος που έχει και στρατιωτική χρήση, μετά την άρση από την πλευρά του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, των μεταπολεμικών απαγορεύσεων που αφορούσαν στην πώληση οπλικών συστημάτων.

Η συμφωνία θα αποτελέσει και μέρος Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που θα υπογραφτεί από τους ηγέτες των δυο χωρών, Ναρέντρα Μόντι και Σίνζο Άμπε, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Τόκιο από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι το Σάββατο.

Ο Άμπε, σύμφωνα με το Reuters, θα καλέσει τον Μόντι να αξιοποιήσει την ιαπωνική τεχνολογία στα τρένα υψηλής ταχύτητας, τα οποία θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν δραματικά τις διαβόητες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Ινδίας.