Μεγάλες ανακατατάξεις στη ρωσική οικονομία

Από το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ιγκόρ Σουβάλωφ, ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, όπως είναι η Rosneft, η Aeroflot και ο κολοσσός διαμαντιών Alrosa.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα κρατάει οριακή πλειοψηφία ή μόνο το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. H Rosneft ήδη ψάχνει για συνέταιρο προκειμένου να υλοποιήσει τις επενδύσεις της στον Αρκτικό Κύκλο. Άλλες εταιρείες που είναι στη λίστα αποκρατικοποιήσεων είναι η RusHydro, και United Grain Company (εμπόριο σπόρων).

Στόχος του προέδρου Ντμίτρυ Μεντβέντεφ, είναι να εισρεύσουν στα ταμεία περί τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι το νέο νομοσχέδιο που είναι σε συζήτηση αυτήν την εβδομάδα, θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα και 82 δις ευρώ.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η Ρωσία έχει ανάγκη από εισροή άμεσων επενδύσεων για κεφάλαια αλλά και για άνοιγμα σε νέες τεχνολογίες, τομέας στον οποίον γενικά υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τη Δύση. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να επιτύχει το εγχείρημα τη στιγμή που η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και πιθανόν σύντομα η Κίνα, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κατά δεύτερο λόγο υπάρχει πάντα το ερώτημα του κατά πόσο ο έλεγχος που ασκείται στις μεγάλες επιχειρήσεις, από την ομάδα Πούτιν – Μεντβέντεφ, με τα υψηλά ιστάμενα στελέχη να είναι αρεστοί του συστήματος, μπορεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.