Μαχητικά F-16 για τη βασιλική Αεροπορία του Μαρόκου

Η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin ετοιμάζεται να παραδώσει στην μαροκινή βασιλική Αεροπορία (RMAF) τα πρώτα από τα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 που έχει παραγγείλει η χώρα. Τα αεροσκάφη αγοράστηκαν έναντι 842 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2009.

Τα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει ήδη πτητικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας μάλιστα βαφτεί με τα εθνόσημα της χώρας. Η χώρα θα προμηθευτεί και έξι F-16D για να υποστηρίξει την εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Οι Μαροκινοί χειριστές ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης διάρκειας 15 μηνών στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στην 162 Πτέρυγα Μάχης στο Τούκσον της Αριζόνα. Η συγκεκριμένη βάση όπου εκπαιδεύτηκαν είναι το διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο της Lockheed Martin, έχοντας εκπαιδεύσει χειριστές από 25 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο που έχουν προμηθευτή μαχητικά F-16.

Η πτητική εμπειρία των Μαροκινών χειριστών προερχόταν από την αξιοποίηση των αεροσκαφών τύπου F-5 Freedom Fighters. Πετούσαν τρεις αποστολές σε εβδομαδιαία βάση και συνολικά συμπλήρωσαν 150 ώρες πτήσης. Το παρόν διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβεί άλλοι έξι χειριστές της RMAF για να περάσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης.