Μαρόκο – Βασιλιάς: Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά… επανάσταση!

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο έκτος, ανακοίνωσε σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό, όπως δήλωσε σε ομιλία – διάγγελμα προς τον λαό της χώρας, να μετατραπεί το Μαρόκο σε Συνταγματική Μοναρχία.

Προκειται για το αποτέλεσμα της τρίμηνης μελέτης του ζητήματος μετά από διαταγή του μαροκινού μονάρχη, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση, τύπου Τυνησίας και Αιγύπτου, η οποία είχε αρχίσει να φουντώνει στη χώρα, με καθημερινές διαδηλώσεις – διαμαρτυρίες και ένα ογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας.

Το ζήτημα είναι ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν κριθούν ως ανεπαρκείς, ή ακόμα χειρότερο, ως συγκεκαλυμμένη παραμονή του παλιού πολιτικού συστήματος, τότε αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ χειρότερα αυτών που έζησε το Μαρόκο προ τριμήνου.

Είναι προφανές ότι οι οπαδοί του δημοκρατικού πολιτεύματος, ακτιβιστές στις μη ανεκτικές σε πολλά επίπεδα χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν πείστηκαν από τις ανακοινώσεις και διατυπώνουν ανοικτά τις επιφυλάξεις τους. Ο βασιλιάς θα παραμείνει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και η ανώτατη θρησκευτική εξουσία στη χώρα.

Προς το παρόν η δημοφιλία του βασιλιά δεν έχει επηρεαστεί και όλα οι πολίτες δείχνουν να τα καταλογίζουν σε διεφθαρμένους βασιλικούς συμβούλους…

Το ψάρι όμως βρωμάει από το κεφάλι…