Μήπως να σχολιάζατε το δημοσίευμα της Χουριέτ κύριε ΥΕΘΑ;

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, «πήρε κεφάλια» για την παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν, στρατιωτικού διοικητή των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τον εκδοτικό οίκο «ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ» του Σάββα Καλεντερίδη.

Το περίεργο δημοσίευμα – υπό την έννοια ότι οι Τούρκοι εμφανίζονται να γνωρίζουν για το δικό μας υπουργείο που εμείς αγνοούμε – υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «ξήλωσε» τον διοικητή του Πολεμικού Μουσείου… και άλλους τρεις στρατηγούς!

Το δημοσίευμα έχει τον πομπώδη και άκρως παραπλανητικό τίτλο «Four Greek generals discharged over display of PKK publication» (τέσσερις Έλληνες στρατηγοί αποστρατεύονται για την παρουσίαση έκδοσης του PKK). Να ερωτηθεί παρακαλούμε ο Καλεντερίδης από τον ΣΔΟΕ, εάν το PKK… έκοψε τιμολόγιο «για τη δική του έκδοση» (έτσι λένε οι Τούρκοι…) ή τα έστειλε «μαύρα» με κάποιο ταχυδρομικό περιστέρι.

Κατά τα άλλα, το δημοσίευμα επαναλαμβάνει στη συνέχεια τα γνωστά με τη γκρίνια του Νταβούτογλου στον Αβραμόπουλο, την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο στιλ «παλιόπαιδο Καλεντερίδη που πας να μας μπλέξεις» και τέλος πάντων όλους τους κυβερνητικούς στην Ελλάδα να παριστάνουν ότι δεν ήξεραν τίποτα, λες και δεν διαβάζουν εφημερίδες και διαδίκτυο. Εμείς μόνο είχαμε δημοσιεύσει την πρόσκληση της εκδήλωσης δυο φορές…

Όσο και να το σκεφτόμαστε, λίγο «χλωμό» μοιάζει ο Παναγιωτόπουλος να έκανε τόσο απροκάλυπτα το χατίρι των Τούρκων. Πιστεύαμε μέχρι χθες – από αύριο και μετά… θα δούμε – ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί και το λέμε γνωρίζοντας τα πραγματικά του πιστεύω στα ελληνοτουρκικά. Επίσης, οι άλλοι τρεις στρατηγοί που φέρονται να ξηλώθηκαν; Άλλο και τούτο. Εδώ και τον στρατηγό του Πολεμικού Μουσείου να τον έχουν διώξει κι αυτό υπερβολή θα ήταν και όχι μόνο λόγω της τουρκικής δυσαρέσκειας και αντίδρασης. Αν το δεις μάλιστα και πιο αποστασιοποιημένα, η εικόνα μιας χώρας που επειδή ο γείτονας διαμαρτυρήθηκε ξηλώνονται στρατηγοί, δεν είναι και πολύ σοβαρή.

Δηλαδή, εάν έβγαζε βιβλίο ο Γιωτόπουλος της 17 Νοέμβρη για τις μεθόδους δράσης της οργάνωσης και το παρουσίαζαν οι τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες (για παράδειγμα), η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει σαν υστερική γεροντοκόρη; Και ο Ερντογάν να ξηλώσει τον διοικητή της Σχολής και μερικούς ακόμα διότι ενέκριναν το αίτημα ή παρέστησαν στην εκδήλωση.

Διατηρώντας την ελπίδα το δημοσίευμα να προέρχεται από… παρεξήγηση, πάμε για ξεκούραση. Πλάκα θα έχει αύριο το πρωί να σηκωθούμε και να γίνεται πανηγύρι στο διαδίκτυο. Και κάτι ακόμα: Υποτίθεται ότι το θέμα τα εκδήλωσης έφτασε στον Σαμαρά και αυτός ενοχλήθηκε με την τουρκική παρέμβαση; Και αυτό παραμύθι; Τι γίνεται ρε παιδί μου στη χώρα… Γεμίσαμε Πιλάβιους (όχι… Σοφοκλήδες… ποδοσφαιρικούς, τον παραμυθά εννοούμε, τη δεκαετία του ‘80 στην τηλεόραση).

Προφανώς το έχουμε ρίξει στην πλάκα, διότι αν θεωρήσουμε ότι αληθεύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, κάθε νορμάλ Έλληνας θα έχει έναν – ακόμα – καλό λόγο κατάθλιψης για το κατάντημα της χώρας… Ας περιμένουμε τις διευκρινήσεις λοιπόν.