Μέρκελ: Δηλώσεις για νέο πρόεδρο της ΕΚΤ κι ελληνικό χρέος

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Die Zeit, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα, είναι σύμφωνη με την υποψηφιότητα του Μ. Ντράγκι, ως αντικαταστάτη του Ζαν-Κλωντ Τρισέ, έπειτα από την απόσυρση της υποψηφιότητας του τέως προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Άξελ Βέμπερ. Σημαντικότερο στοιχείο του θεωρεί τις απόψεις του για δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είναι στο ίδιο φάσμα με τις γερμανικές.

Πέρα από τις αναφορές στην υποψηφιότητα Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι δε θα υπάρξει απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν τον Ιούνιο το νωρίτερο και πριν οι αρμόδιοι συντάξουν την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι αξιωματούχοι, επιπλέον, θα αξιολογήσουν τις αιτίες λόγω των οποίων συνεχίζει να υφίσταται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κι αν η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της για συλλογή των φόρων κι έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων για την εξεύρεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και τη ΕΚΤ δουν ότι το έλλειμμα της χώρας μας καθιστά την οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης ανεδαφική, τότε δε θα έχουν άλλη λύση από το να παρέχουν άμεσα ελαφρύνσεις, όπως μείωση του επιτοκίου κι επέκταση της αποπληρωμής του δανείου, δήλωσε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ.

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά περί τα τέλη Φεβρουαρίου: http://www.defencepoint.gr/news/?p=8096