Κύπρος: Μείωση εκτίμησης για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Στα 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αναθεωρείται η εκτίμηση για τα αποθέματα φυσικού αερίου του κυπριακού οικοπέδου «Αφροδίτη», σύμφωνα με νεώτερη εκτίμηση των ισραηλινών εταιριών που πραγματοποιούν τις γεωτρήσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.enkripto.com/

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters, οι εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration, που διατηρούν από 15% των μετοχών στο συνολικό έργο της εξόρυξης υπό την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy, με δήλωσή τους προς το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αναθεώρησαν την προηγούμενη εκτίμηση, με την οποία το περιεχόμενο του κοιτάσματος είχε προσδιοριστεί στα 5,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες, η αναθεώρηση βασίστηκε κυρίως στη μείωση του εκτιμώμενου πάχους του στρώματος του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός της προφανούς επίπτωσής της στην οικονομική αξία του κοιτάσματος, η ποσότητα του φυσικού αερίου παίζει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση δημιουργίας ή μη τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Ωστόσο, στην αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρεται ότι, με βάση έκθεση των συμβούλων Netherland, Sewell & Associates, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες συμπυκνωμάτων – δηλαδή υδρογονανθράκων- που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια.