Κόντρα Τουρκίας και Ιράκ… θυμίζει Θράκη

Έντονη κόντα έχει ξεσπάει μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, με τους προξένους της τελευταίας, στη Μοσούλη και τη Βασόρα να καλούνται στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Βαγδάτη, για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά τους.

Οι δύο Τούρκοι πρόξενοι κατηγορούνται από την ιρακινή κυβέρνηση ότι έχουν συμπεριφορά η οποία δε συνάδει με τις διεθνείς διπλωματικές αρχές, όπως αυτές καθορίζονται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις. Η ιρακινή πλευρά δεν έχει γνωστοποιήσει ποιες ήταν οι κακές πρακτικές των Τούρκων διπλωματών. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Τουρκία προσπαθεί να θέσει περιοχές και καταστάσεις υπό τον έλεγχό της, χρησιμοποιώντας τη διπλωματική κάλυψη ή ακόμα και τις απλές οικονομικές της δυνάμεις.

Αντίστοιχα γεγονότα έχουμε και στην Θράκη, με το τουρκικό προξενείο να παίζει το παιχνίδι του, σε συνεργασία και με διάφορες άλλες αρχές.

Το πλήρες άρθρο για το θέμα προέρχεται από την εφημερίδα Η Καθημερινή.

 

 

Επίσημη διαμαρτυρία Ιράκ για τις ενέργειες Τούρκων προξένων

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη και διαμαρτυρήθηκε για τις «δραστηριότητες» των Τούρκων προξένων στη Βασόρα και τη Μοσούλη, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που οι ιρακινές αρχές επιδίδουν νότα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή Γιουνούς Ντεμιρέρ.

Ο επικεφαλής του τμήματος υποθέσεων γειτονικών χωρών του υπουργείου εξέφρασε στον Ντεμιρέρ «τις αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης σε ορισμένες δραστηριότητες των δύο προξένων της Τουρκίας στις επαρχίες της Βασόρας και της Μοσούλης, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα προξενικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, του 1963», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πάντως ποιες είναι οι «δραστηριότητες» των Τούρκων διπλωματών που ενόχλησαν τη Βαγδάτη.

Ο Ντεμιρέρ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει «να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις» και ότι η Άγκυρα «δεν έχει κανένα στόχο» ο οποίος να αντιτίθεται στα συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τους τελευταίους μήνες οι τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης έχουν ανέβει, κυρίως με αφορμή την υπόθεση του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ αλ-Χασέμι, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες στο Ιράκ και έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μια χώρα που αρνείται να τον εκδώσει για να δικαστεί. Επιπλέον, τον Απρίλιο η Τουρκία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι ότι μονοπωλεί την εξουσία, ότι εφαρμόζει «εγωκεντρική» πολιτική και κάνει διακρίσεις απέναντι στους σουνίτες. Ο Μάλικι απάντησε κατηγορώντας με τη σειρά του τη σουνιτική Τουρκία ότι εξελίσσεται σε «εχθρό» για την περιοχή καθώς επιδιώκει να κυριαρχήσει και να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της.

Πηγή: ΑΜΠΕ