Κυπριακό: Αρχεία του Foreign Office στη δημοσιότητα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν έγγραφα από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

 

Ακολουθεί το πλήρες δημοσίευμα από τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive:

Σημαντικά στοιχειά για το κυπριακό φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα αρχεία του Foreign Office.

Αφού αναφέρουν ότι το 1980 οι συνομιλίες επανήρχισαν έπειτα από τη διακοπή ενός χρόνου, αποκαλύπτουν ότι στη διάρκεια επίσκεψης του στην Τρίπολη, ο Ντενκτάς επείσθη να ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κυπριανού, την οποία θα διευθετούσε ο Συνταγματάρχης Γκαντάφι.

Ο Πρόεδρος Κυπριανού μετατόπισε την ευθύνη για απόφαση, δηλώνοντας ότι θα μετέβαινε στην Λιβύη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ το έκρινε χρήσιμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αρχεία τον Ιούνιο του 1981 ο ανώτερος αξιωματούχος του Foreign Office, Τζούλιαν Μπούλαρτ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη τόσο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου όσο και στα κατεχόμενα.

Σε έγγραφο του βρετανικού υπουργείου όπου περιγράφει τις εντυπώσεις του, υπογραμμίζει ότι έχουν δίκαιο όσοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα κρατά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, σε άλλο έγγραφο του Foreign Office αναφέρεται ότι το θέμα της διατήρησης της Συνθήκης Εγγύησης του 1960 μετά από επίλυση του Κυπριακού ήγειρε στους Βρετανούς ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ Ούγκο Κόμπι ο οποίος είχε σχετική συνομιλία με το Τούρκο Πρέσβη Μπατού.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο,ο Μπατού είπε ότι οι Τούρκοι ήθελαν τη Συνθήκη να παραμείνει και διερωτήθηκε κατά πόσον και οι Βρετανοί επιθυμούσαν το ίδιο.

Ο Ύπατος Αρμοστής σε επιστολή του τον Μάιο του 1981 στο Τμήμα Νοτίου Ευρώπης του Φόρειν ‘Οφις αναφέρει ότι τώρα που υπάρχει η προοπτική για πραγματικό διάλογο με στόχο την επίτευξη περιεκτικής λύσης, θα είναι δύσκολο να μην τοποθετηθούμε στη περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

πηγή: SigmaLive