Κυπριακό: Άγκυρα και ΟΗΕ πιέζουν για πολυμερή διάσκεψη…

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό και έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διήμερων συνομιλιών στο Γκρίντρι του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και ενώπιον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν συνομιλίες δυο εβδομάδων στη Λευκωσία με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στη συνέχεια, μετά την έκθεση του γενικού γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θεωρείται από ελληνοκυπριακή πηγή κλειδί για τις παραπέρα εξελίξεις.

Όπως υποστηρίζεται, η Λευκωσία επενδύει στη στάση μονίμων μελών του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) ώστε να ανατραπούν σχεδιασμοί που θα παραγνωρίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΓΓ. για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης.